joi, 17 septembrie 2015

A nousprezecea pagina (despre viitor)

Okay, deci ce o sa explic aici e doar o ipoteza, fondata probabil pe prostii, din punct de vedere stiintific, adica este doar o structura de idei, bazata pe cum am inteles eu ca functioneaza lucrurile. Dar pentru ca nu inteleg exact cum functioneaza lucrurile, nu o sa ma bat pentru apararea ei pana nu am sa gasesc date care ar transforma-o intr-o ipoteza credibila,

Acum ca sa explic cum vad eu viitorul si de ce il vad asa trebuie sa ne intoarcem in timp, pana unde a inceput totul si anume: Big Bang. Deci in primele momente ale bing bang-ului exista doar energie pura, dupa care din energia data acumulata, cumva se formeaza quark-urile, care formeaza protoni si neutronii, care formeaza atomul si...aici este tocmai cazul, unde ziceam ca nu sant informat si ca probabil zic prostii. Adevarul este ca una din prezumtiile fizicii cuantice este ca de fapt totul este...energie. Dincolo de aparente, noi nu avem o lume fizica, ci o forma compresata a energiei. 

După aparitia atomilor de hidrogen si helium, avem norii de gaze, care comprimate dau nasterea stelelor. La moartea stelelor avem alte elemente chimice, care duce la aparitia altor stele si a planetelor. Pe planete, sau sa zicem direct pe Terra, elementele chimice trec printr-un proces necunoscut pana si de oamenii de stiinta (Ha!) care aranjează elegant substantele chimice in organizme procariote, care la randul lor evolueaza in organisme eucariote, care la randul lor formeaza toate formele de viata. 

Nu o sa va plictisesc cu informatie care poate fi gasita oriunde pe internet. Unde vreau sa ma opresc este sensul urmat de la energia pura pana la creearea formelor complexe de existenta, culminand cu cel mai complex sistem cunoscut de noi: creerul. Ce s-a urmarit cu aceasta crestere in complexitate? De ce a avut loc totul in asemenea fel si nu altfel?

Este cumva evident ca aceatsa evolutie a avut ca scop perpetuu, crearea unor forme mai complexe si organizate de energie. Saltul de la energie pura la atom, a evitat stingere universului intr-un vid absolut si rece direct dupa Big Bang. Trecerea de la substante chimice la organisme biologice si viata, a permis exploararea resurselor pentru a creste in complexitate, care la randul ei cere si mai multe resurse. Energia nu a ramas blocata in simple substante chimice, ci a ajuns in forma ei complexa sa extraga la randul ei alte surse de energie, pentru a mentine si perfectiona un sistem care exercita un control mai mare a mediului prin a reproducere si evolutie. Ereditatea a transmis mai departe gene care exercitau mai mult control asupra mediului.
Existenta si divizarea materiei biotice de cea non/biotica, a fost urmata de alta revolutie: omul a trecut la agricultura. Saltul facut este gigantic, dar aici noi ne-am oprit doar sa extragem energie din mediu, ci sa transformam mediul pentru pentru a obtine energie. Nu se cunoaste exact de ce ne-am oprit de vanat si cules, dar e cert ca astfel noi am crescut capacitatea noastra de control asupra mediului. 

Aceste salturi de la o complexitate inferioara la una superioara a permis intr-o forma sau alta, o capacitate mai mare de control. Si daca ma gandesc acest sens al lucrurilor, poate explica o multitudine de comportamente umane. Adica toata piramida lui Maslow, pana la urma poate fi explicata sub forma cresterii capacitatii de control. Controlul resurselor fundamentale vietii, este urmata de controlul asupra securitatii acestor resurse. Apartenenta la un grup creeaza aliante intre posesori de resurse. Stima de sine alimentata de alti oameni, ne genereaza sentimentul de valoare, care cere la randul sau dreptul de mai mult control asupra resurselor, iar dorinta de auto-actualizare ne da un sens, directie si mijloace pentru a creste capacitatea de gestionare a resurselor. 

Am putea spune ca totul se reduce la resurse, dar am putea si spune ca resursele sant doar un mijloc a oameniilor de a transmite bagajul ereditar si informatiile acumulate unor indivizi, ce vor avea o capacitatea mai mare de control. Pana la urma nici propria noastra ereditate nu a scapat de controlul nostru si probabil intr-un viitor nu atat de indepartat vom putea sa ne programam propriul ADN si sa luam haturile evolutiei in mainile noastre. Adica...WOW...mindblowing! 

Dar daca privim cu foarte mult optimism in viitor si presupunem, ca specia umana evita cumva disparitia, urcam nave, colonizam universul si ajungem o specie galactica cu o capacitate extrem de mare de control, vom avea totusi o mare problema; suntem limitati de corpul fizic. Acest deficit de control ne va imbraca probabil in roboti sau avatari ce poarta doar ceea este esential pentru noi; constiinta noatsra, plus toate informatiile acumulate. 

Suntem toti roboti invencibili, dar pana la urma existenta noastra depinde de forme materiale de suport a informatiei. Prin urmare urmatoarea etapa, este independenta noastra de form materiala de existenta. Probabil ca vom avea lumi virtuale, unde ne vom uploada constiinta si vom trai ca in Matrix, insa existenta lumii virtuale la randul ei in sine cere un suport fizic. Aici cred ca un alt mare salt al existentei complexe a energiei, va fi trecerea de la suport material a constiintei la suport energetic a constiintei. De la energie pura ne intoarcem la aceeasi forma simpla de energie dar cu o capacitate de autoconstientizare,

Cum va avea loc acest salt, imi este dificil de imaginat, insa cert este, ca lumina poate sustine informatie si deci constiinta. Un foton pooate ca nu poate duce o intreaga constiinta, insa fotoni comunica intre ei cu o viteza ce depaseste viteza luminii. Daca este creata astfel  o retea de fotoni, vom putea avea o constiinta sustinuta doar de energie, extinsa peste tot in univers.

Ati observat probabil ca am inceput de ceva timp sa folosesc doar fantasme, gen Sci-Fi, dar daca ne lasam libera imaginatia, ideea de constiinta purtata de o matrice energetica are dreptul la existenta. Probabil matricele energetice vor putea fuziona, adica din moment ce comunicarea va avea loc doar prin transfer reciproc de informatie, in lipsa unor forme fizice difinitorii a zonei tale de influenta, in lipsa coompetitiei pentru resurse, la sfarsitul transferului vom avea doua matrice identice care se vor comporta practic doar ca una singura. Forma energetica de existenta va rezolva si temporar problema entropiei din moment ce fotonii pot comunica cu o viteza mai mare decat lumina, intr-un univer probabil si hiper-extins

Aceasta crestere treptat a complexitatii energetice, de la atom la constiinta sub forma de energie pura, poate fi tradusa precum am aratat sub forma unei cresteri a capacitatii de control. Unde in cele din urma poate duce acest cotrol nelimitat? Imaginati-va controlul absolut, adica care permite ca orice posibilitate sa fie reala, ca orice eveniment sa fie posibil. Eu nu stiu ce vedeti voi dar eu vad haos. Adica tendinta de a controla tot are ca sfarsit de cale crearea unui haos. Deosebirea dintre haosul de la sfarsitul evolutiei si haosul de pana la Big Bang e ca haosul pre Big Bang e un haos a infinitatilor iar haosul de la sfarsit, un haos unitar, un cumul a infinitatilor intro entitate, sau forma supraconstienta.

Si ce daca aceasta evolutie a fost facuta constient? In sens, e posibil ca constiinta sa fie la fel de existenta sub forma de atom? E destul de greu sa te manifesti ca un atom si aceasta evolutie ar avea misiunea de-a restabili potentialul maxim al constiintei: de a deveni o entitate absoluta. Asta ar arata ca o vaza sfarmata in bucati foarte mici care se reconstrueste pe sine insasi si ar presupune ca pana sa fie tandari, vaza exista intreaga. 

Imaginati-va care ar fi o ultima problema de control, a unei astfel de entitati? Omul pana acum pentru a sti ca poate face ceva, face acel ceva. E o metoda experimentala care o exersam tot timpul. Nimeni nu zice ca poate canta la pian fara sa incerce sa cante la pian, Astfel si o entitate supraconstienta, pentru a-si verifica controlul absolut ar alege ca provocare, ca de ex, sa faca un univers asemanator cu acela din care a evoluat. 
Posibil dumnzeu asa cum ne imaginam noi provine dintr-o specie, ca oamenii, care a evoluat la extrem. Posibil BigBang-ul este un sacrificiu energetic, creat din curiozitate, ca o ultima capacitate de control a unei Superconstiinte, dincolo de care existenta sa nu mai are sens. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu